1960 Öncesi Halloween Temalı Animasyonlar

Bir Amerikalının sene boyunca en sabırsızca beklediği gün büyük ihtimal Halloween’dir. Herkesin filmlerden, dizilerden ya da öykülerden esinlenerek bin bir çeşit şekle büründüğü Halloween, aynı zamanda çocuklar için de mideyi bozma fırsatıdır. Hala devam ediyor mu tabii ki bilmiyorum ama trick or treat adı altında kapı kapı gezilerek şeker toplantığını hepimiz, en azından filmlerden biliyoruz. Filmlere bakacak olursak bu özel gün çocuklara aitti. Şimdilerde ise yetişkinler de çılgın kıyafetler ve makyajlar ile bu özel günü partilemek için kullanıyorlar.

Ama özünde Halloween, hala çocukların fantastik hikayeler ile korkutulduğu, kasım boyunca yiyebilecek kadar şeker topladığı bir özel gün. Haliyle çocukları eğlendirmek ya da korkutmak için birçok Halloween özel animasyon mevcut. Günümüzde bildiğimiz, eskilerden kalma birçok Amerikan çizgi film karakteri, yayın kariyerinin bir bölümünde Halloween partisine katılmış ya da perili bir evde hayaletlerden kaçmıştır. Animasyonların çoğu genellikle karakterlerin perili evde hayaletler ile köşe kapmaca oynamasını anlatır. Çok az animasyon tam olarak Halloween temasını işler. Bu sebeple ben de size Halooween temasının tam olarak işlediğini düşündüğüm 1960 öncesi bazı animasyonlardan, tarih sırasıyla bahsetmek istiyorum.

Switches Witches (1927)

Amerikan tarihin ilk çizgi karakterlerinden biri de Felix the Cat’tir. Halloween’in animasyon tarihine baktığımızda 1923 yapımı Felix the Ghost Breaker, ilk Halloween temalı animasyon olarak geçer. Fakat animasyon içerisinde sadece Felix’in perili evde hayaletler ile mücadelesi vardır. Halloween temasının tam olarak işlendiği, ürkünç bal kabağı ile karşılaştığımız ilk animasyon Switches Witches’dır. Başrolünde Felix the Cat’in olduğu animasyonda Felix, sokaklarda gezerek insanları Halloween temaları ile korkutur. Zaten uyuz bir karakter olması ile bilinen Felix’in gelen geçeni korkutması kadar da normal bir şey olamaz sanırım, değil mi?

Betty Boop’s Halloween Party (1933)

Betty Boop da siyah beyaz animasyon tarihinin en bilinen karakterlerinden biridir. Şık hayatı ile ekranları süsleyen Betty Boop’un bir Halloween partisine katılmaması imkansızdı zaten. 1933 yapımı animasyon da Betty’nin evinde düzenlediği bir Halloween partisi anlatıyor. Animasyonun dizaynı ise gerçekten hoş. Partiye, kostüm giymiş kişiler değil, bizzat o kostümlerin esas sahipleri katılıyor. Hayaletler, korkuluklar, canavalar ve daha fazlası. Oldukça da keyifli bir parti veriyorlar.

The Witch’s Cat (1948)

Erken dönem Tom ve Jerry modeli olan Mighty Mouse, bir cadılar bayramında cadı ile iş birliği yapan kedinin fareler ile uğraşmasını anlatır. Cadı ve kedi, fareleri toplarken gökyüzündeki Mighty Mouse uyanır ve aşağı inerek günü kurtarır. Bal kabaklarının ve maskeli gençlerin sokakları süslediği animasyonda Halloween’in tüm detayları korku unsuru olarak kullanılır. Animasyonda gördüğünüz cadı ile de gelecekteki birçok animasyonda tekrar tekrar karşılaşırız.

To Boo or Not To Boo (1951)

Hepiniz sevimli hayalet Casper’ı bilirsiniz. Arkadaş bulmakta ne kadar zorlandığını da. Casper, bir Halloween gecesi mahalleye inerek kostümleri ile gezen çocuklar ile tanışır. Fakat çocuklar Casper’ı hayalet kostümü giymiş bir çocuk zanneder ve onunla beraber şeker mi oyun mu gezisine çıkarlar. Tabii en sonunda keyfi yerinde olan Casper yine bir şekilde herkesi korkutmayı başarır ve ortada yalnız kalır. Ta ki ruh eşiyle karşılana kadar.

Trick or Treat (1952)

Şu ana kadar saydığım animasyonlar arasında en Halloween temalısı Trick or Treat. Şeker mi oyun mu diyerek kapı kapı gezen küçük ördekler maalesef Donald Duck’ın kapısına denk gelirler. Onları izlemekte olan Halooween cadısını bile kıskandıracak kadar kötü olan Donald, çocukları ıslatarak eli boş gönderir. Küçük çocuklar da cadı ile plan yaparak Donald Duck’a hayatının gecesini yaşatırlar.

Fright to the Finish (1954)

Halloween gecesi herkes eğlenirken sıkılmayı başaran tek kişi sanırım Temel Reis’tir. Popoyes olarak bilinen karakterimiz Safinaz ve Kabasakal ile Halloween akşamı evde otururken, Popoyes, Safinaz ile yalnız kalabilmek için Kabasakal’ı evden kovar. Kabasakal da sinirini, onları Halloween temalı ile korkutarak çıkartır. Tabii en sonunda Popeyes, Kabasakal’ı ölümüne korkutmayı başararak onun evden kaçmasını sağlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir