Tim Burton’ın gelmiş geçmiş en tuhaf yönetmenlerden biri olarak bilindiği aşikardır. Corpse Bride (Ölü Gelin) ise animasyon tarihinin en önemli eserinden biri. Bunun asıl sebeplerinden biri de dijital olarak çekilen ilk Stop Motion olması. 2005 yılına ait bu filmi böyle çekici yapan nedir gelin hep birlikte inceleyelim…
Filmin karakterleri çok yoğun ve absürt işleniyor fakat işin aslı bu karakterlerin çizim taslağı Tim Burton’ın kendisine aitti. Burton, Carlos Grangel’a (Kendisi karakter tasarımcısı ve Spirit, Hotel Transylvania gibi yapımlarda da yer aldı) “Onları zorlamanı ve her karakteri keşfetmeni istiyorum.” dedi ve Grangel’in ortaya çıkardığı son tasarımlar, Burton’ın orijinal çizimlerinden çok da farklı değildi. Karakterlere bakınca ne kadar kasvetli olduğunu görebiliyoruz fakat yine de eğlenceli detaylar fark etmek de mümkün. Yaşayanların dünyasının gri tonlarda olması fakat ölülerin dünyasının daha renkli ve rahatlatıcı olmasının yanı sıra ölülerimizin aralarında geçen diyaloglar ölümün verdiği trajik ama özgür bakış açısı ile dikkat çekiyor.
Hikâye aslında eski Yahudi masalıdan uyarlamaydı fakat Burton, filmlerinde evrensel ve masalsı bir kaliteye odaklandığı için Yahudi kültürüne yönelik detayları atladı. Gerçi filmdeki din kavramı algısı bana daha çok hristiyan inanışı yerleştirdiğini düşündürüyor ama Burton aslında orijinali dramatik olan bir hikayeyi çok daha müzikal bir dile uyarlamayı yine başarmış. Müziklerden bahsetmişken, ölümü sanatlaştırmış yanı insanı filmi tekrar ve tekrar izlemeye teşvik ediyor. Öyle ki müziklerin ayrı ayrı değil de filmin içinde dinlemenin verdiği his çok başka. Birçok Tim Burton filminde olduğu gibi bu filmde de Danny Elfman müzikleri ile bizi büyülemeye devam ediyor.
Danny Elfman’ın yanı sıra Burton bu filmde de her zamanki çalışma arkadaşlarıyla çalıştı. Hatta 2005 yılında Charlie and the Chocolate Factory (Charlie’nin Çikolata Fabrikası) filminin çekimleri devam ederken birçok isim 2 filminde de aynı anda çalışıyordu. Görüyoruz ki bunca emek karşılıksız kalmamış, filmlerin 2’si de kelimenin tam anlamıyla ‘enfes’ olmuştu. Tim Burton’ın karanlık dünyası bir kez daha sinema evrenine ışık tutup herkesi kendine hayran ediyor ve 21. yüzyılın en iyi Halloween animasyonlarından biriyle hayatımızda iz bırakıyor.