Amerikalı ünlü çocuk kitapları yazarı Theodor Seuss Geisel namıdiğer Dr. Seuss’un en popüler kitaplarından olan How the Grinch Stole Christmas! (1957) 1966’dan günümüze kadar pek çok kez kez televizyona ve sinema filmlerine uyarlandı.
Müzikal, animasyon ve live action formatlarında yapılan bu uyarlamaların en yenilerinden biri ise 2018 yapımı animasyon The Grinch. Filmin yönetmen koltuğunda kült sinemacı Kevin Smith’le pek çok filmde beraber çalışan Scott Mosier ve Yarrow Cheney oturuyor. Filmin yapım tarafında ise Universal’la beraber ürettikleri ve beklenmedik bir başarı kazandıkları Despicable Me serisiyle tanınan Illumination Entertainment bulunuyor.
Grinch‘i ise Sherlock dizisiyle tanınan Benedict Cumberbatch’in sesinden dinliyoruz. Whoville’de yaklaşan Noel kasaba halkında büyük bir sevinç ve heyecan dalgası yaratmıştır. Bu dalgadan kendini izole eden tek kişi ise köpeği Max ile mağarasında yaşayan huysuz ve sevgisiz Grinch’tir. Sevimli köpeği dışında kimseyi sevmemektedir. İkiz erkek kardeşleri ve annesi ile beraber yaşayan küçük Cindy Lou ise bu Noel’de Noel Baba’dan annesi için yardım istemekte kararlıdır. Noel’i çalmak isteyen Grinch ve Cindy Lou’nun hikayeleri kesişir.
Yetimhanede yalnız büyüyen ve zorlu bir çocukluk yaşayan Grinch’in bu büyük maceranın sonunda yaşadığı değişim özellikle çocuklar için çok doğru mesajlar içeriyor. Herkesin içinde saklı bir iyilik olabileceği ve Cindy Lou ile arkadaşlarının ortak bir amaç için birlik olması da yapımın diğer olumlu mesajları. Filmin daha çok çocuklara yönelik olduğu bir gerçek. Günümüzdeki pek çok modern animasyonun aksine yetişkinlere hitap edilmeye çalışılmamış. Yetişkinleri de içine çekecek bir mizah anlayışı ya da göndermeli esprilere yer verilmemiş.
Daha çok çocukların eğlenceli bir animasyon izlerken evrensel mesajları benimsemeleri amaçlanmış. Bu amacı orijinal hikayeye de bağlı kalarak gerçekleştirdiği söylenebilir. Whoville kasabası ve onun sakinleri de tüm renkleriyle ve detaylarıyla ilgi çekici bir şekilde görselleştirilmiş. Christmas atmosferi filmin her yanına işlemiş.
Filmin anlatıcısını seslendiren ünlü müzisyen Pharrell Williams şarkılarıyla da filmin soundtrackine katkıda bulunmuş. Müzisyen bir başka Illumination Entertainment animasyonu olan Despicable Me 2 için hazırladığı Happy adlı hit şarkısıyla Oscar adayı da olmuştu.
Şahsen favori Grinch uyarlamam hala zamanında sinemada da izlediğim How the Grinch Stole Christmas (2000). Usta yönetmen Ron Howard imzalı ve başrolünde usta komedyen Jim Carrey’nin yer aldığı bu live-action uyarlamayı izlemeyen herkese öneririm. Yazının konusu olan The Grinch kendi hedef kitlesini oluşturan çocuklara ulaşma amacında başarılı oluyor ama gençlere ya da yetişkin insanlarda maalesef aynı etkiyi oluşturamıyor.
The Grinch, klasikleşen eserin özündeki hikayeyi korumayı ve çocuklara olumlu mesajlarını aktarmayı başarıyor. Teknik olarak da başarılı bir animasyon olduğunu söylemek gerekiyor. Şu kış günlerinde özellikle çocukların büyük keyif alarak seyredebilecekleri ortalama bir yapım.