Ultimate Avengers

Avangers

Sinematik evren ve bu yıl itibariyle Disney+ ekranlarında dizi evrenini pekiştirerek ilerleyen Marvel, animasyon kanadındaysa ne yazık ki zayıf kalıyor. Aslında bu durum tamamen Marvel Stüdyoları’nın tercih ettiği bir duruş değil.  Keza stüdyo DC’nin Warner Bros’la kurduğu ortaklıktaki gibi geniş bir özgürlüğe sahip değil. Disney, 2000’li yıllarda çıkan ve yetişkin odaklı animasyonlardaki formatı çok benimsemiyor şu sıralar. Ve şöyle bir gerçek var ki bağımsız gibi dursa da Marvel projelerindeki son söz Mickey Fare’ye ait oluyor.

Stüdyo animasyon açısından farklı Marvel serileri üretmeye devam etse de, çocukları merkezine alan ve eğlence unsurunu daha fazla eşeleyen işlerle bu alanı besleme niyetinde oluyor. Dolayısıyla 2000’ler itibariyle Marvel’ın günümüze dek çıkarmış olduğu animasyon sayısı bir hayli az. Fakat buna karşın içlerinde gerçekten de sinematik evrenle kıyaslanacak türde bir anlatıya sahip işler de mevcut. Ultimate Avengers ise 2006 senesinde çekilen ve DVD piyasasında yer bulan Marvel’ın animasyon macerasındaki ilk filmi.

Klasik Avengers toplanıyor temasını birkaç farklı dokunuşla uyarlamaya çalışan bu animasyon, özellikle de karakterlerin gelişim süreçlerine kısa kesitler sunarak ilerliyor. Bu noktada tabii ki Marvel’ın her farklı evreninde önemli bir etkiye sahip olan Steve Rogers yani Captain America unsurunun daha ön planda durduğu söylenebilir. Bunun dışında Hulk’ın ruh hali ve Banner’ın amacı, Nick Furry’in takımı toplama aşamaları ve finale doğru açığa çıkan bir takım olma hissi gibi detaylar 71 dakikalık bu animasyon içerisinde güzel giydirilebilmiş.  Yönetmenlik koltuğundaki Steve E. Gordon, biraz da karakter odaklı bir Avengers oluşumunu tercih etmiş.

Animasyonun konusu şimdilerde dünya alemin bildiği bir tema. Dünyanın artık kahramanlara ihtiyacı var ve yavaş yavaş bir araya gelmeye başlayan bu süper güçlü canlılar, var olan kötülüğe karşı önce birbirileriyle anlaşmak, sonrasında da var güçleriyle savaşmak zorundalar. Burada her kahramanın kişiliğini yansıtma biçimlerini çok sevdim. Zaten hikâyenin bütünü de olaylara kişisel bakışlarıyla müdahale eden karakterlerin birer birer sahne alışıyla şekilleniyor. Bu tarz çoğu Marvel eserinde karşımıza çıkabilen bir unsur olduğu için animasyonun garantici olsa da amacına güzel ulaştığını belirteyim.

Kaptan Amerika ve Hulk

Genel itibariyle de Avengers olmaya aday üyelerinin birbirilerine ısınma aşamaları ve finale doğru gerçekleşen çatışma sahneleriyle izlenmeye değer bir animasyona dönüşüyor Ultimate Avengers. Tabii ki DC’nin çıkardığı animasyon filmleriyle boy ölçüşemez konumda. Fakat buna karşın belli dönemlerde çekilen Marvel animasyonlarının başında iyi bir öncü görevi üstlenebilmiş.

Özellikle sinematik evrende de olduğu gibi tek bir macerada kalmayıp diğer maceralara kapı aralamış oluşu belki de ilerleyen dönemlerde oluşan uzun serili sinema filmleri açısından da iyi referans niteliği taşımıştır. Keza çizgi roman külliyatı da göz önüne alındığında ortaya beslendikçe yenisiyle karşılaşacağımız bir menü çıkıyor. Bu menünün kıyısından köşesinden de olsa yararlanmamızı sağlayan Ultimate Avengers da yavaştan karşımıza çıkmaya hazırlanan sinematik evreni filmleri öncesinde farklı bir göz gezdirme olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir