Korku ve animasyon genelde birlikte akla gelmeyen ve yolları pek kesişmeyen iki tür. Ama bazı nadide ve ender rastlanan yapımlar bu ‘uyumsuz’ birleşimden başarılı sonuçlar çıkarabiliyor.
Bu sınırlı sayıdaki kalburüstü örneklerden biri 2006 yapımı Monster House. Filmin yönetmen koltuğunda Gil Kenan oturuyor. Asıl dikkat çekici olan tarafsa Amerikan popüler sinemasının en önemli isimlerinden ikisinin yapımcılar arasında yer alması. Robert Zemeckis’in ImageMovers ve Steven Spielberg’in Amblin Entertainment şirketlerinin imzası bulunuyor.
D.J., ebeveynleri şehirdışına çıktığı için haftasonunu sorumsuz bakıcısı Zee ile geçirmek zorundadır. En yakın arkadaşı olan Chowder ile beraber basketbol oynarken topları karşıdaki ihtiyar ve huysuz Horace Nebbercracker’ın bahçesine kaçar. Onu almak için bahçeye girdiklerinde D.J. ile tartışan yaşlı adam kalp krizi geçirir. Asıl olaylar bundan sonra başlar. Canavar Ev’in gizemini çözmek genç kahramanlarımıza düşecektir.
Animasyon/Macera türünde olduğu söylense de korku türüyle bir hayli sıkı fıkı bir yapım Monster House. İçindeki göndermelerden ve bazı sahneler bu kanıyı bir hayli güçlendiriyor. Ana karakterimiz D.J’in odasından mütemadiyen dışarıyı gözetlemesi de türün ustası Alfred Hitchcock’un başyapıtlarından Rear Window’a bariz bir gönderme. Film bu yönüyle çok küçük yaşta olmayan çocukları korku türüyle tanıştırmak için ideal. Final bölümündeki canavar evin içindeki kimi sahneler benim diyen korku filmine taş çıkaracak şekilde kurulmuş.
Bunun dışında hikayenin özünün Amerikan banliyösünde geçmesi ve ilgisiz ebeveynlerince örselenmiş çocukların yaşadığı fantastik bir macera olmasıyla yapımcısı Steven Spielberg’in sinemasal dünyasıyla kurduğu akrabalık da gözden kaçmıyor. Bunun yanında çocuklara verilen güzel mesajlar da ihmal edilmemiş ve sürükleyici maceranın içine iyi yedirilmiş. Arkadaşlığın önemi ve insanlara karşı önyargılı olmamak gerektiği alt metinde öğütlenmiş. Pek yenilikçi olmayan ama iyi kurulmuş olan bu türler melezi hikaye özgün bir şekilde görsele dökülmüş.
Günümüz bilgisayar animasyonlarının teknik mükemmelliğiyle karşılaşmasak da özellikle evin tasarımı başta olmak üzere stilize bir çizim tarzı kullanılmış. İnsan karakterler hareket yakalama teknolojisi kullanılarak stop motion tekniğiyle oluşturulmuş. Ünlü isimlere yer verilen seslendirme kadrosunun öne çıkanıysa huysuz ve ürkütücü Horace Nebbercracker’a hayat veren usta oyuncu Steve Buscemi olmuş.
Monster House (2006) korku temalı animasyon filmlerin başarılı örneklerinden biri. Korku sinemasına gönül vermişleri ve animasyon sevdalılarını aynı anda mutlu edecektir.