Onward – Hadi Gidelim

Aileniz ile izleyebileceğiniz bir hafta sonu çıtır çerezliği!

İki kardeşin aksiyona bulaşarak babalarını yeniden görmek için çabalarken pek çok mesajın verildiği bir Disney – Pixar animasyon filmi.

Anlatım çok da dolambaca sokulmamış, filmde de ısrarla Barley’in kestirmeden gitmek istemesi gibi kestirmeden gidip direkt hedefe ulaşmaya çalışılmış. Bu nedenle verilmek istenen mesajlar biraz gölgede kalmış gibi. Dolayısıyla biraz dikkatli izlemekte fayda var.

Onward’ın hikâyesinde göze çarpan bir konu olmasa da; aile ilişkileri, kardeşler arasındaki ilişki, toplumsal gelişim süreçleri ve unutulan değerler gibi konular birbirleri ile harmanlanarak aksiyona bulanmış bir şekilde işlenmiş. Olaylara biraz dikkatimizi verirsek bir aile meselesi gibi gözüken fakat iki kişi üzerinden ilerleyen bir toplumsal sorun aktarılıyor diyebiliriz.

Ian ve Barley 16 yaşlarına ulaştıklarında anneleri tarafından verilmek üzere babalarının bıraktığı hediyeyi açtıklarında hayatlarına bir umut ışığı doğar. O umut ışığı ailenin babalarını yeniden görebilme ihtimalidir. Tabi ki sadece ailenin babalarını değil, Barley’in sürekli ilgi duyduğu ve dem vurduğu toplumda unutulmuş pek çok değerin ve kaybedilmiş kişiliklerin yeniden hatırlanması umududur. 

Ian ve Barley

İki kardeşin işte bu umutlardan birisi olan babalarını görme ihtimaline sarılarak atıldıkları bu macera, bunun toplumun unuttuğu değerler manzumesi içerisinde kendi kişiliklerine yeniden kavuşmaları ile olacağını keşfetmeleri sonucu farklı bir yöne evrilir.

Başladıkları yere geri dönen ikili önce hata yaptıkların düşünseler de, doğru yolda oldukları; artık eski olduğu düşüncesi ile yıkılmak istenen bir çeşmeyi  ‘bize değerlerimizi hatırlatıyor’ düşüncesi ile yıktırmak istemeyen Barley’in haklı çıkması sonucu çok geç olmadan anlaşılır. Geçmişten kalan bu hatıranın içinde bir hazine barındırdığı, iki kardeşin babalarını görme umudu sayesinde ortaya çıkması ile bu hikâyede vurgulanan ”içimizde unutulan hazine. Bu hazine ortaya çıkınca çok daha başarılı olabiliriz”  fikrinin çok iyi yansıtıldığı ve en göze çarpan sahnelerden olduğunu söyleyebiliriz.  Bu sahne filmin başında beri nasıl bir bütünlük içerisinde ilerlediğini net bir şekilde ortaya koymaktadır.

Pek çok çizgi roman, hikâye ve filmde insan olmayan canlı bir topluluğa insani özellikler katılarak, izleyiciye mesaj verme fikri sürekli uygulanan bir durumdur. Onward, tam da bunun yapıldığı bir film. Fakat bu filmde gerçekleşen anlatım diğerlerinden farklı şekilde işliyor. Filmdeki varlıklar başından beri insani özellikler içerisinde toplumsal bir gelişim sürecine giriyor. İzlediğinizde İnsanların dünyası izlenimi verse de öyle değil. Hiç insan olmadığı halde insanların dünyasında gibi hissedeceğiniz bir animasyon filmi Onward.  Ben böyle durumlar için “göz kırpmak” diyorum.

Filmin bütünlüğünü bozmadan gözümüzün içine baka baka fakat çaktırmadan böylesine göz kırpmaları, öyküde anlatılmaya çalışılan değerler manzumesi ve kişiliğinizi bulma çabası ile birlikte etkileyici ve en önemli yanlarından birisiydi.

Bu konuda oldukça başarılı olduklarını söyleyebilirim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir